Műszaki tanácsadó – kilincsvásárlás előtt

1. A kilincsek kiválasztása

Nagyon sokféle kilincs kapható napjainkban, a bőség zavara jellemzi a kínálatot.
Ezen az oldalon a választáshoz szeretnénk segítséget nyújtani, elsősorban műszaki szempontból.

2. Kilincsek belső ajtóra

2.1 Hosszúcímes vagy rozettás kilincs legyen?

Belső ajtóra szerelhetünk hosszúcímes vagy rozettás kilincset egyaránt. A hosszú címesnél egy kb. 25 cm hosszú címkére van szerelve a kilincs, míg a rozettásnál két darab, jellemzően kör vagy négyzet alakú fém hordozó/takaró van az ajtóra rögzítve, az egyik a kilincs fogantyújánál, a másik pedig lejjebb, a kulcslyuknál található. A rozettás kilincsek nagyon divatosak manapság és többféle zártípushoz is felszerelhetők, és nem is kell olyan pontos méréseket végezni vásárlás előtt, mint a hosszúcímesnél. Egyes régebbi vagy nagyon olcsó ajtók esetén előfordul, hogy azokra műszaki okokból a rozettás kilincsek nem szerelhetők fel korrekt módon (lásd 7.1), de ezen kívül elsősorban esztétikai kérdés, hogy melyiket válasszuk a két típus közül. Dióhéjban azt lehet mondani, hogy modern ajtókon elsősorban a rozettás kilincsek mutatnak jól, míg klasszikusabb stílusú ajtókra, illetve felújított, újra festett ajtókra inkább a hosszúcímkés kilincseket ajánljuk. Újrafestett ajtóknál szempont lehet a régi kilincs nyomainak eltakarása is, erre méretüknél fogva alkalmasabbak a hosszúcímes kilincsek. Stílust érintő kérdésekben sokkal bővebb segítséget talál a stílusajánlónkban.

Hosszúcímes kilincsRozettás kilincs


2.2 Kulcslyukas vagy toalett elfordítós legyen a kilincs, netán cilinderlyukas?

A belső ajtók általában egyszerű, kulcsos zárral szereltek, ennek megfelelően a belső ajtóknál általában kulcslyukas kilincsre van szükség (német rövidítéssel BB), azaz olyanra, amelynél a kilincs címén, vagy az alsó rozettáján egy kulcslyuk található. Elég sokféle belső ajtózár van forgalomban, ebben a 7.1 pont segít Önnek eligazodni, de a lényeg az, hogy le kell mérni pontosan a kilincstengely és a kulcs tengelyközepe közti távolságot. Ez általában 90mm vagy 72mm, ritkábban 55mm (utóbbinál csak hosszúcímes kilincset javaslunk).

Egyes ajtók lehetnek speciális toalettzárral szerelve (pl. fürdőszobaajtó), ebben az esetben fordítógombos kilincset (WC) kell vásárolni. Ez igen hasznos tud lenni, mert így belülről kulcs nélkül tudjuk zárni a helyiséget. Biztonságos is, mert veszély esetén kívülről egy lapos fémtárggyal (pl. pénzérmével) könnyen nyitható marad az ajtó. Amennyiben nem ilyen zár van a fürdő ajtaján, ám Ön ilyen megoldást szeretne, akkor nem csak a kilincset, hanem a zárat is cserélni kell, aminek 90%-ban nincs is akadálya. Vásárlás előtt itt is pontosan le kell mérni a kilincstengely és az elfordítógomb tengelyének középpontja közti távolságot. Ez általában 90mm vagy 78mm, ritkábban 55mm (utóbbinál csak hosszúcímes kilincset javaslunk).

Néha előfordul, hogy a lakás egy belső ajtóján cilinderes zár van, ez elsősorban irodáknál, biztonságosan zárandó kamráknál szokott előfordulni, ilyenkor cilinderlyukas kilincset kell választani, pontosan lemérve a kilincstengely és a cilinderzár felső kör alakú ívének közepe közti távolságot.

BBPZWC

3. Kilincsek bejárati ajtóra

A megfelelő bejárati ajtókilincs kiválasztása nagy körültekintést igényel. Itt megpróbálunk részletes felvilágosítást nyújtani a döntéshez, de ez inkább egy előzetes felkészüléshez járul hozzá. Mindenképpen javasoljuk, hogy a biztonsági kilincset végül egy szakkereskedőnél vásárolja meg. Ez azért is fontos, mert a szakkereskedő az esetlegesen szükséges, további biztonsági elemekkel, zárbetéttel, másodzárral, stb is el tudja Önt látni, illetve ezek precíz összehangolása is nagyon fontos. Egy példa: ha a zárbetét, az ajtó és a kilincs címe nincsenek szinkronban, és emiatt kilóg a túlméretes zárbetét a kilincs pajzsa alól, máris könnyű zsákmányává válunk egy amatőr betörőnek is, és jó eséllyel még a biztosító sem fog egy fillért sem fizetni. Tehát lássuk a tudnivalókat röviden.

 • Általában speciális, egy- vagy többpontos biztonsági zárral szerelik a bejárati ajtókat, amibe aztán egy biztonsági zárbetét, vagy cilinderbetét kerül. Ilyenkor egy megfelelő cilinderlyukas (PZ) kilincsre van szükség.
 • Növelhető a biztonság gombos kilincsgarnitúra felszerelésével: ha kívül nem kilincs van, hanem egy fix gomb, akkor az ajtó csak kulccsal lesz nyitható kívülről (csak legyen nálunk kulcs, amikor levisszük a szemetet).
 • Még biztonságosabb, ha kifejezetten bejárati ajtóra tervezett kilincset használunk, legjobb, ha fix gombos biztonsági garnitúrát. A biztonsági kilincsgarnitúrák pajzsán kívülről nem látszanak és kívülről nem is oldhatók a felszereléshez használt csavarok.
 • Tovább növelhető a biztonság, ha a kilincsek pajzsa mögé egy edzett acél betét van rögzítve, mely megakadályozza a zár felfúrását.
 • Még magasabb szintű védelmet nyújt a zárbetét előtt található cilindervédő betét, mely az egyik leggyakoribb bejutási módot, a zárbetét megfúrását akadályozza meg.
ARNO gombos kilincs cilindervédővel

Mindennemű mechanikai védelemmel felszerelt biztonsági kilincs:
ARNO gombos kilincs grt, cilindervédővel,
belül fúrásvédő acélpajzzsal, a MABISZ ajánlásával.

Számos termékünk a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) minősítésével is rendelkezik, ez egy esetleges betörés utáni kárrendezésnél fontos kérdés lehet, tehát a bejárati ajtóra lehetőleg válasszon MABISZ minősítéssel rendelkező kilincset.

A bejárati kilincsek megvásárlása előtt elég sok adatot kell összegyűjteni, erről a 7.2 pont ad részletes tájékoztatást.

A bejárati kilincsek színének, felületének megválasztásánál arra törekedjen, hogy az tartós anyagból legyen, mivel mindenféle erőhatások érik ezt a kilincset. Javasoljuk a króm, matt króm felületű, továbbá a rozsdamentes, eloxált alumínium vagy PVD bevonatos modelljeink választását. A felületekről további, részletes információ a következő pontban olvasható.

Az már tisztán esztétikai kérdés, hogy milyen fazonú kilincsfogantyú kerüljön a biztonsági pajzsra, itt viszont általában nincs nagy választék. Üdítő kivétel ez alól a Maestro Universal és Mantova biztonsági kilincscsaládja. E két, több felülettel kapható és MABISZ minősítéssel rendelkező modellcsalád szinte minden belső ajtó kilincsünkkel kombinálható, így elérhető, hogy a bejárati ajtóra szerelt biztonsági pajzsra ugyanaz a kilincsfogantyú kerüljön, mint a belső ajtókra.

4. Milyen alapanyagból és milyen felülettel készült kilincset válasszon?

A kilincsek alapanyaga igen változatos lehet. Készülhetnek

RÉZBŐL: ez a legnemesebb és a leghagyományosabb kilincs alapanyag, amely az alábbi változatos felületekkel kerül forgalomba:

 • natúr, lakkozás mentes réz: ez egy viszonylag ritka felület ma már, itt a réz alapanyagot fényesre polírozzák, majd hagyják oxidálódni – egyes hagyományos modellek így mutatnak igazán jól és korhűen, pl. Stefania. Ha valakinek nem tetszik, hogy egy idő után bemattul, nincs gond, pár perc alatt bármikor fényesre „suvickolható”, polírozható egy rongy segítségével, vagy ha nagyon oxidálódott a felület, akkor enyhe vegyszerrel, szidollal vagy ecetes-sós vizes oldattal. Ráadásul a réz természetes baktériumölő hatása miatt még antibakteriálisnak is nevezhető (amíg be nem vonja az oxidréteg).
 • lakkozott réz: a fényesre polírozott réz itt kap egy átlátszó lakkot, ami megakadályozza a felület oxidálódását, és így a magas fényét évekig megőrzi (bár óvatosan kell vele bánni, mert megkarcolódhat, lekophat).
 • szatén réz: ilyenkor a felpolírozott réz felületet szálcsiszolják, és erre kerül rá a lakk, ez kevésbé fényes, szolidabb megjelenést kölcsönöz a kilincsnek.
 • fényes króm: a tükörsima réz felületre króm réteg kerül, ami egy nagyon tartós bevonat, és a tükörfényes króm igen elegáns is.
 • matt króm: a szálcsiszolt réz felületre kerül a krómozás, ami így szintén szálcsiszolt lesz. Nagyon tartós és talán a legdivatosabb felület.
 • szatén nikkel: a szálcsiszolt réz felületre nikkel bevonat majd egy erős lakk kerül, melyek együtt egy tartós felületet eredményeznek. A matt krómhoz hasonló, de annál kissé melegebb árnyalatot eredményez.
 • antik: a réz felületre egy bronzszerű, barnás, antik bevonat kerül, melyet helyenként ízlésesen visszacsiszolnak, így előbukkan alóla a sárga réz világosabb anyaga.
 • súrolt bronz: a réz felületre egy bronzszerű, barnás, antik bevonat kerül, amit a termék egész felületén óvatosan szálcsiszolják, majd a kilincs kap egy átlátszó lakkot. Ez a lakk lehet fényes vagy matt, modellenként változhat.
 • patinás réz: a durván csiszolt réz terméket kémiai úton gyorsítottan oxidálják, így az évek alatt lejátszódó természetes oxidáció már a boltba kerülés előtt megtörténik. Egyes klasszikus modelleknek nagyon jól áll, különösen rusztikus környezetben.
 • PVD felületkezelés: ez egy nagyon kemény, átlátszó vagy fémszínű bevonat a kilincsen, bár más a technológia, de kb. úgy viselkedik, mint egy nagyon kemény lakk. A PVD felülettel ellátott réz kilincseinket kül- és beltérre egyaránt ajánljuk. A gyártók 20 év garanciát nyújtanak erre a felületre.
 • További felületekkel is találkozni manapság, pl. matt fekete, fekete nikkel, imperiál bronz, grafit, antracit, stb, ez a lista évről évre bővül.

ROZSDAMENTES ACÉLBÓL: ez egy rendkívül ellenálló, modern alapanyag, felülete legtöbbször finoman szálcsiszolt.

ZAMAKBÓL: ez a réznél kissé merevebb, cinket és minimális alumíniumot tartalmazó kemény ötvözet, amire jellemzően króm (tartós és nem karcolódik), matt króm (tartós és nem karcolódik), nikkel (ez kissé kevésbé tartós, ezért lakkal védett) bevonat kerül, de itt is igaz, hogy ezeken az alapfelületeken kívül ma már rengeteg, fantáziadús felület kerülhet a zamak alapanyagra: fekete nikkel, porszórt matt fekete, matt bronz, antracit, grafit, stb.

ALUMÍNIUMBÓL: könnyű, tartós és divatos alapanyag, különböző felületekkel forgalmazzuk:

 • ezüst színű eloxált (F1) – az eloxálás erős, tartós kémiai bevonat a kilincs felületén,
 • pezsgő színű eloxált (F2)
 • bronz színű eloxált (F4)

Manapság a krómozott, nikkelezett vagy súrolt bronz felületek is kerülhetnek az alumínium kilincsekre, ezek szintén tartós felületek.

KOVÁCSOLTVASBÓL: ez is egy hagyományos alapanyag, speciális, tartós festékkel feketére festve, általában finom ezüst antikolással ellátve.

És készülhetnek kilincsek egyéb fantáziadús anyagokból is: fa, porcelán, metakril, bőr, beton (!) stb.

ÉS AKKOR A LÉNYEG: MILYEN CÉLRA MILYEN KILINCSEKET AJÁNLUNK?

 • Beltérre, nem kifejezetten erős igénybevétel esetén: ide bármilyen kilincset választhat.
 • Kültérre (bejárati ajtóra) vagy erős igénybevételhez, illetve nagy páratartalmú helyiségekbe: az eloxált alumínium, a fényes, illetve a matt króm felületű réz és zamak kilincseink ajánlhatók, mivel ezek felülete kemény, tartós, ellenálló.  Hasonlóképpen a rozsdamentes acél kilincsek kültéren és beltérben is egyaránt jól használhatók. PVD bevonattal rendelkező modelljeink is bátran kerülhetnek kültérre, és az erős igénybevételnek is ellenállnak.

5. Az ajtókilincsek felszerelése

A kilincsek felszerelése viszonylag egyszerű, de fontos a precíz kivitelezés. Rozettás kilincset lehetőleg átmenő csavarral szereljen fel, és a szerelés végén a hernyócsavarokat is hajtsa be a kilincsekbe (amennyiben azok tartozékok). Részletes felszerelési útmutatók és videók: ITT

6. A kilincsek használata, tisztítása, karbantartása

Minden termékünkre igaz, de a lakkozott felületű réz kilincsekre különösen, hogy lehetőleg kerülni kell a fém ill. kemény tárgyakkal való érintkezést. Ez a felület karcolódásához, a lakk kopásához vagy sérüléséhez, ezáltal a lakk alól előbukkanó réz oxidációjához vezethet.
Fontos! A felületkezelt kilincsek védelme érdekében kerülje a vegyszeres tisztításukat, mert a kilincsek felülete, lakkozása sérülhet. Tisztításukhoz puha, száraz vagy nedves, de feltétlenül vegyszermentes ruhaanyag vagy törlőkendő használatát javasoljuk.

A lakkozott réz kilincseket óvja a sugárzó hőtől, direkt napsugárzástól. Ez a kilincsek felszínén elszíneződést okozhat. (Tehát ezeket érdemes elsősorban beltérben használni.)

TIPP: Hosszabb lesz a kilincsek élettartama, ha a fal elé ajtóütközőt szerelünk fel. A jól megválasztott ajtóütköző megállítja az ajtót a fal előtt az ajtó kicsapódása esetén, így nem sérül sem a fal, sem a kilincs.

7. Milyen adatokra lehet Önnek szüksége kilincsvásárlás előtt?

7.1 Belső ajtóknál:

 • Ellenőrizze először is, milyen zár van az ajtóban!

– Hagyományos kulcslyukas (német rövidítéssel: BB), ez normál belsőajtóknál használatos,
– zárbetétes, más szóval cilinderbetétes (PZ) – ez ritka belső ajtóknál, de előfordul, vagy
– toalett zár (WC) – pl. fürdőszoba ajtónál.

 • Mérje meg milliméter pontosan a kilincstengely közepe és a kulcs illetve a zárbetét tengelyközepének a távolságát!

  – Ez az információ feltétlenül szükséges, ha hosszúcímes kilincset szeretnénk felszerelni.
  – Csere esetén, ha megoldható, akár vigyük magunkkal a vásárláshoz a régi kilincset.
  – Tipikus távolságok: 90mm (Magyar Szabvány, MSZ), 55mm (MSZ), német szabványúaknál 72mm (BB, PZ) és 78mm (WC). Rozettás kilincseknél nincs nagy jelentősége ennek a távolságnak, talán annyi, hogy 55mm-es távolság esetén sem esztétikailag, sem műszakilag nem ajánljuk a rozettás kilincseket.
  – Az ajtó vastagságára. Belső ajtóknál általában 38-42mm.
 • Ha rozettás kilincset vásárolna, nézze meg, hogy átmenő csavarnak vannak-e kialakítva furatok a záron a tengely lyuka két oldalán, és lenn, a kulcslyuk, vagy a zárbetét, vagy a WC elfordító helye két oldalán. Ha nincs, akkor két választása van: vagy hosszúcímes kilincset vásárol, vagy ki kell cserélni a zárat is. Ehhez legjobb, ha egy csavarhúzó segítségével kiszereli a régi zárat is és elviszi magával a zárboltba.
 • Ha bizonytalan, vigye el magával a vásárláshoz a zárat, vagy fotózza le!

Íme egy minta arra, hogyan gyűjtse össze az adatokat vásárlás előtt:

Szoba Zár típusa (BB, PZ, WC) Kilincstengely-kulcs távolsága (mm) Ajtó vastagsága (mm) Vannak az átmenőcsavarok számára furatok a záron? Választható kilincs Ajtóütköző
Nappali BB (kulcslyukas) 90 39 Vannak furatok Rozettás/hosszúcímes fali
Háló BB (kulcslyukas) 90 40 Vannak furatok Rozettás/hosszúcímes padlóra
Gyerekszoba BB (kulcslyukas) 90 40 Vannak furatok Rozettás/hosszúcímes padlóra
Fürdőszoba WC (toalett elfordítós) 78 38 Vannak furatok Rozettás/hosszúcímes fali
WC WC (toalett elfordítós) 55 38 Nincs furat Csak hosszúcímes kilincsre
Konyha Tolóajtó 38 Tolóajtó kagyló7.2 Bejárati ajtóknál:

A legfontosabb tanács, amit Önnek adhatunk, hogy feltétlenül komoly szakkereskedőnél vásároljon bejárati ajtókilincset. Ez nagyon sok pénzt, időt, aggodalmat fog Önnek megspórolni. Itt találhatók a profi viszonteladóink.

És akkor jöjjön, hogy mit kell előzetesen megnézni, megmérni (sajnos elég sokmindent).

 • Ellenőrizze először is, milyen zár van az ajtóban!
  – Hagyományos kulcslyukas (német rövidítéssel: BB), ez bejárati ajtóknál nagyon nem ajánlott, éppen ideje volt, hogy lecseréli – feltétlenül cseréljen zárat is!
  – Zárbetétes, más szóval cilinderbetétes (PZ) – ez az általános bejárati ajtóknál.
 • Mérje meg milliméter pontosan a kilincstengely közepe és a zárbetét tengelyközepének a távolságát!

Tipikus távolságok: 90mm vagy 92mm (magyar zárak esetében),
német szabványúaknál 72mm, osztrák záraknál 88mm, portál záraknál 85mm.

 • Mérje meg milliméter pontosan, hogy a kilincstengely közepéhez mérten hol helyezkednek el a kilincset rögzítő átmenő csavarok furatai. Ilyen furat lehet 2 vagy 3 is.
 • Az ajtólap vastagságára is szüksége lesz, mérje le pontosan. Bejárati ajtóknál ez valahol 40mm és 90mm között szokott lenni. Ez ráadásul nem csak a tengely és a csavarok hossza miatt érdekes, hanem az esetleges zárbetét vásárlásánál is tudni kell, sőt, akkor még mást is meg kell nézni, erről ITT talál további információt.
 • Jobbos vagy balos az ajtó? Sajnos a bejárati ajtóknál még ez is számít. Így tudja megállapítani: álljon a becsukott ajtó azon oldalán, ahol az ajtópántok találhatók (jellemzően bejárati ajtóknál ez a belső oldal). Álljon szembe az ajtóval. Ha a pántok a jobb oldalon vannak, akkor jobbos az ajtó, ellenkező esetben balos.

 • Mindenképpen javasolt feljegyezni a zárról minden látható adatot: a márkáját (ez rendszerint bele van ütve a vasalat élébe, pl. G-U, Roto, stb) és minden egyéb látható típusjelzését.
 • Jegyezze fel, hogy többpontos zár-e, vagy egy egyszerű egypontos bevésőzár.
 • Azt is ellenőrizze, hogy fel kell-e húzni a kilincset az ajtó reteszeléséhez.
 • Ha megoldható, vigye el magával a vásárláshoz a kilincset és/vagy a zárat, ha nem, akkor, ha lehet, fotózza le. Magáról az ajtóról is érdemes fotót készíteni, abból baj nem lehet, és lehet, hogy egy hazautat megspórol Önnek.
 • Bejárati ajtóknál azt is le kell mérni, hogy mekkora szélesség marad a kilincs címe számára az ajtó külső oldalán, azaz hogy az ajtólap széle és a kilincstengely közepe között mekkora a távolság. Ha ez a távolság több, mint 30mm, akkor az ajtón bármilyen széles bejárati kilincspajzs elfér, ez jó hír. Azonban gyakori, hogy kevés hely marad a kilincs címének, akár csak 20mm. Ilyenkor keskenycímes biztonsági kilincsgarnitúra a megoldás. Mindenesetre mérje meg és jegyezze fel a távolságot!

Bejárati ajtó vásárlás előtt készíthet egy ilyen táblázatot:

Szoba Zár típusa (BB, PZ, WC) Kilincstengely- kulcs távolsága (mm) Ajtó vastagsága (mm) Átmenőcsavarok pozíciója, kilincscím mérete Választható kilincs
Bejárati cilinderes 92 70 *furatkép lejjebb
található
Keskenycímes.
Külső oldal: fix gombos, balos,
Belső oldal: kilincses, jobbos.
A hely az ajtó külső oldalán az ajtó széle és a kilincstengely közepe között: 21mm


7.3 Ablakkilincs vásárlásakor

Ablakkilincset érdemes ugyanott venni, ahol az ajtókilincseket is vásárolja, így lehetősége van ugyanazt a kilincsmodellt kiválasztani az ablakra is, mint az ajtókra.

 • Fontos tudni, milyen volt a korábbi ablakkilincs, vagy milyen zár van az ablakban. Ez nem annyira bonyolult, mint ahogy hangzik: nagyjából 3 féle kilincs lehet:
  – félfordítós ablakkilincs, lehet kicsi (félkilincs, Pinocchio, főleg felújításoknál) vagy normál méretű (akkora, mint egy ajtókilincs),
  – félfordítós T-kilincs (csak felújításoknál),
  – bukó-nyíló kilincs: ennek szerencsére csak egy mérete van, ugyanakkor az általában használt négyállású (azaz 90 fokonként, negyedfordulatonként megállítható) bukó-nyíló kilincsek mellett az elmúlt években megjelentek a 8-állásúak is, amelynek extra szellőztető funkciója is van: nézze meg, Önnek milyen van.

Ilyen 4-állású bukó-nyíló kilincs szinte minden ajtókilincsünkhöz választható, ugyanabban a kilincsfazonban.

 • Amennyiben a kiválasztott kilincsmodell nem szimmetrikus, akkor vásárlás előtt jegyezze fel az ablakok nyitásirányát (és darabszámát).
 • Korábbi ablakkilincs cseréje esetén mérje le, milyen hosszú az ablakkilincsből kiálló tengely hossza (ehhez szerelje le a kilincset az ablakról).
 • Itt is igaz, hogy nem árthat mintát vinni a kilincsből a szakboltba.
Szoba Kilincs típusa Nyitásirány
Nappali 1 bukó-nyíló, négy állású jobbos
Nappali 2 bukó-nyíló, négy állású balos
Nappali erkély bukó-nyíló, négy állású jobbos
Háló bukó-nyíló, négy állású balos
Gyerekszoba bukó-nyíló, négy állású balos
Fürdőszoba bukó-nyíló, négy állású balos


8. Forduljon bizalommal szakértő viszonteladóinkhoz!

A kilincsek formatervezett, de fontos műszaki tartalommal is rendelkező, rendkívül sok zárszabványhoz alkalmazkodó termékek. A megfelelő kiválasztása ezért csak részben esztétikai kérdés, a műszaki és biztonsági szempontok is nagyon fontosak. Emiatt erősen ajánljuk, hogy vegyék igénybe szakmailag jól képzett VISZONTELADÓINK segítségét a kiválasztás során.


Önnek részletesebb információra van szüksége?
Netán olyan kérdése van, amire nem kapott választ?
Keressen bennünket elérhetőségeinken!

Készséggel állunk rendelkezésére!